Certificeringer til mode- og livstilsindustrien

Nu til dags kan det godt virke som om, at alle mode- og livstilsvirksomheder får deres tekstiler certificeret. Og med god grund. Offentligheden såvel som opmærksomme og bevidste forbrugere har været med til at gøre behovet for dokumentation større. Fordi uden certificeringer er det svært at sige eller påstå noget som helst.

Med en valid certificering er du berettiget til at kommunikere dine handlinger, og du kan sørge for sporbarhed og øget transparens til dine forbrugere og stakeholdere. Og det giver dig samtidig en større sikkerhed end hvad du ellers ville have haft.

Der er lige så mange årsager til at blive certificeret i tekstilindustrien som der er forskellige certificeringer. Nogle passer muligvis bedre til din virksomhed end andre.

Læs vores oversigt over de mest almindelige certificeringer i mode- og livstilsindustrien herunder.

En oversigt over tekstilcertificeringer

GOTS (Global Organic Textile Standard)

GOTS-certificerede produkter er meget populære, især i forbindelse med bomuld, for at sikre økologi og ansvarlig social adfærd i forsyningskæden. Det er en af de eneste certificeringer i tekstilindustrien med en holistisk tilgang til bæredygtighed, og ses af mange som værende ”best-practice”. GOTS kræver en certificering i hele forsyningskæden, hvilket medfører sporbarhed og transparens.

Der findes to GOTS standarder: ”GOTS økologisk” samt ”GOTS lavet med X% økologisk,” afhængigt af indholdet af økologisk materiale i produktet.

Fibre tilgængelige: Bomuld, hamp, hør og uld.

OCS (Organic Content Standard)

OCS-certificeringer sikrer økologisk indhold, da de kræver dokumentation af økologisk materiale gennem hele produktionsprocessen. Materialerne i produkter skal være fra certificerede økologigårde. I modsætning til GOTS dækker OCS hverken sociale eller miljømæssige overvejelser, og den medregner ikke kemiske tilførsler under produktionsprocessen. OCS-certificerede produkter må derfor ikke mærkes som økologiske, men skal derimod stå som indeholdende økologisk materiale.

Der findes to OCS-standarder: ”OCS 100” og ”OCS Blended” afhængigt af indholdet af økologisk materiale i produktet.

OEKO-TEX (STANDARD 100 by OEKO-TEX®)

OEKO-TEX er en af de bedst kendte certificeringer til tekstiler uden skadelige stoffer. Alle komponenter af et produkt, som har dette mærke, er af uafhængige OEKO-TEX partnerinstitutioner blevet testet for regulerede og uregulerede stoffer, som kan være sundhedsskadelige. OEKO-TEX dækker dog ikke økologisk produktion. Et OEKO-TEX-certificeret produkt kan også være 100% polyester.

Grænseværdierne for farlige stoffer afhænger af produkttypen. Der er fire typer af OEKO-TEX-certificerede produkter. De strengeste begrænsninger gælder for produkter til spædbørn samt produkter, som har kontakt med huden.

FSC (Forest Steward Councilship)

FSC® Chain of Custody-certificeringen certificerer træfibre, som er produceret ansvarligt, og gælder for en lang række af træbaserede produkter, for eksempel papir, dekor og materialer såsom viskose. Der er strikse standarder i FSC-certificerede skove, som skal sikre arbejdsforhold, ansvarlig skovdrift, respekt for biodiversitet og naturlige habitater samt fri adgang til skoven for urbefolkninger og omkringliggende lokalsamfund.

De to mest populære mærker er FSC 100% og FSC MIX, som gælder for produkter med henholdsvis 100% og minimum 70% certificeret træmateriale. FSC-certificeringen medregner ikke processer længere henne i værdikæden, for eksempel sociale og miljømæssige problemer i behandlings- og fremstillingsprocessen.

GRS (Global Recycle Standard)

GRS certificerer det genanvendte materiale i et produkt, hvilket i al sin enkelhed betyder, at man sikrer sig, at materialet rent faktisk er genanvendt. Derudover har GRS også sociale og miljømæssige kriterier samt kemiske restriktioner. Hele forsyningskæden skal auditeres for at sikre, at det genanvendte materiale holdes adskilt fra ubehandlede materialer.

RCS (Recycled Claim Standard)

RCS certificerer også det genanvendte materiale i et produkt. I modsætning til GRS inkluderer RCS ikke social og miljømæssig behandling, og det har ikke nogen kemiske restriktioner i produktionsprocessen. Hele forsyningskæden skal auditeres for at sikre, at det genanvendte materiale holdes adskilt fra ubehandlede materialer.

RDS (Responsible Down Standard), RWS (Responsible Wool Standard), RMS (Responsible Mohair Standard) og RAS (Responsible Alpaca Standard)

RDS, RWS, RMS og RAS – de fire ”ansvarlige” certificeringer – certificerer en fair og ansvarlig behandling af de respektive dyr og sikrer, at de ikke gøres unødvendigt fortræd. Hele forsyningskæden skal auditeres for at sikre, at det ansvarlige materiale ikke bliver blandet med traditionelle.


Ja, der er mange certificeringer, og mange flere end dem, vi har inkluderet i denne artikel. Vi har dog taget de mest almindelige certificeringer for mode- og livstilsvirksomheder med.

At blive certificeret er ikke nemt. Det kan være dyrt, og det sker ikke lige fra den ene dag til den anden. Det kan tage mange måneder fra du starter til du får din licens.

Derfor er det en god ide at komme i gang. Og hvis du vil undgå de typiske begynderfejl, kan du altid regne med specialisterne fra Sustainacompany – vi står klar til at guide og støtte dig gennem certificeringsprocessen.