Læder vs kunstlæder: Fordele og ulemper

Læder er et af de mest kontroversielle stykker stof i modeindustrien.

Dyrevelfærd var et de første aspekter af bæredygtighed, som fik meget opmærksomhed. Og opmærksomheden er kun vokset, siden det blev almindeligt kendt, at køer og oksekød er en af de store syndere, når det kommer til udledningen af drivhusgasser.

Mange forbrugere og brands har besluttet at forbyde læder og ekskludere det fra deres klædeskabe og kollektioner. Men hvad er alternativerne til læder?

Og er de meget bedre?

I denne artikel giver vi et overblik over fordele og ulemper ved læder og nogle kunstlædere.

Læder

Læder kommer normalt fra køer, geder eller får. Det er dyrenes hud, som er blevet udsat for enten kemisk eller vegetabilsk garvning. Den valgte metode har indflydelse på produktets miljøpåvirkning, da stofferne, som bruges i kemisk garvning, kan have en skadelig effekt på livet i havet såvel som menneskers sundhed.

Fordele og ulemper ved læder

Fordele

  • Huden kan være et affaldsprodukt fra madindustrien.

  • Det er et meget holdbart materiale.

  • Mindre påvirkning i brugsfasen, da det ikke kræver vask.

Ulemper

  • Det er svært at garantere dyrevelfærd grundet mangel på transparens.

  • Arbejdsforholdene på og nær garverierne bliver ofte kritiseret på grund af de sundhedsfarlige kemikalier, man kan blive udsat for.

  • De sundhedsfarlige kemikalier udgør en trussel for miljøet.

  • Metangassen fra køer udleder CO2.

  • Dyrenes græsning kræver meget land.

Kan læder være mere bæredygtigt?

Ligesom størstedelen af materialer kan læder produceres på en mere eller mindre miljøvenlig måde. Medlemsskabsorganisering og innovative muligheder for transparens er opstået i læderindustrien, hvilket kan hjælpe brands til at tage ansvarlige beslutninger angående brug af ressourcer, begrænsning af udledningen i produktionsprocessen, og slutproduktets kvalitet og end-of-life.

Nogle af de tilgængelige muligheder er: 

Leather Working Group

LWG arbejder på at forbedre og vurdere arbejdsforholdene på garverierne i læderindustrien. Det kræver medlemskab, men giver adgang til brandingværktøjer.

SPOOR

En dansk organisation, som arbejder på sporbarhed og bæredygtighed i læder. Med QR-koder, som kan scannes, sørger de for transparens hele vejen tilbage til gården.

Kunstlæder

Kunstlæder kaldes og imiteret læder faux-læder, pleather, vegansk lædereller bare falsk læder. Det inkluderer alle menneskeskabte materialer, som skal imitere og erstatte dyrelæder. Denne gruppe inkluderer både syntetisk stof såsom PU-læder og plantebaseret læder.

PU-læder

PU (polyuretan) bruges ofte som kunstlæder og ligner ægte læder mest visuelt. Nogle typer af PU-læder er fremstillet af rester af ægte læder men med en PU-coating.

Fordele og ulemper ved PU-kunstlæder

Fordele

  • Fra et miljømæssigt perspektiv er der ingen. PU kommer fra fossil-industrien. Det kræver sundhedsfarlige stoffer i produktionen, udleder mikroplastik, og efter dets levetid kan det udlede giftige kemikalier på lossepladserne.

Ulemper

  • Ikke åndbart ligesom læder.

  • Holder ikke lige så længe som ægte læder, da det kan sprække.

  • Nedbrydes ikke.

  • Laves af ikke vedvarende kilder.

  • Dårlige arbejdsforhold for arbejdere.

Plantebaseret kunstlæder

Plantebaseret læder er en relativt ny erstatning til ægte læder. Der er dog allerede kommet mange plantebaserede kunstlædertyper: lavet af svampe, appelsiner, ananas, kaktus, æbler og meget mere. Det er imidlertid vigtigt at bemærke, at plantebaserede kunstlædere ofte indeholder polyuretan eller er overtrukket med petroleum-baseret harpiks.

Fordele og ulemper ved plantebaseret kunstlæder

Fordele

  • Delvist bionedbrydeligt

  • Delvist lavet af vedvarende ressourcer

  • Genanvendeligt

  • Lavere udledning af kulstof end traditionelt læder og syntetisk læder

Ulemper

  • Lige nu er prisen på produktionen af plantebaseret læder forholdsvis høj.

Her er nogle plantebaserede kunstlædere, som kan være en mulighed for mode- eller livstilsbrands:

MyloTM

MyloTM er et vegansk kunstlæder fra virksomheden Bolt Threads. MyloTM er lavet af mycelium – de kringlede og sammenhængende tråde af underjordiske fibre fra svampe.

Piñatex

Piñatex er et plantebaseret kunstlæder lavet af fibre fra ananasblade. Bladene ses som et biprodukt af ananasfrugten og kasseres derfor ofte.

Desserto

Desserto er et vegansk kunstlæder fremstillet af kaktussen ”stikkende pære” (også kaldet Nopal eller Opuntia), som vokser i store mængder i Mexico. De modne blade skæres af planten og tørres i solen. Resterne fra kaktusserne sælges til madindustrien.

Der er generelt et stigende antal plantebaserede muligheder, når det kommer til læder. Området er stadig nyt, så vi vil foreslå, at man undersøger materialet grundigt, inden man satser fuldstændigt på det.